Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

У Рівному розпочала роботу виставка з енергозбереження «СЕТ-2019»



13 Червня 2019 року

Близько півсотні українських та закордонних виробників представили своє обладнання на V Міжнародній спеціалізованій виставці «Сучасність. Енергозбереження. Технології (СЕТ-2019)», що стартувала у Рівному. Серед них підприємства Рівненщини, України, а також представництва з Німеччини, Швеції, Італії, Нідерландів, Чехії, Туреччини, Австрії, Китаю та інші, які працюють у галузі енергоефективності та представлять промислове та побутове обладнання, енергоефективні технології, альтернативні види палива, відновлювану енергетику.

Захід урочисто відкрили на території ТОВ «Рівнетеплоенерго» — компанії, яка активно працює над впровадженням альтернативних джерел енергії у сфері теплопостачання.

Виставку «СЕТ» Рівне приймає ще з 2015 року. Вона започаткована як імпульс газозаміщенню, відколи гостро постало питання енергетичної незалежності держави. Відтоді добре себе зарекомендувала та стала традиційною.

За словами видатного вченого у галузі теплоенергетики – директора Інституту технічної теплофізики НАН України Юрія Снєжкіна, Рівненщина перша в енергоефективності, адже тісно співпрацює з науковцями:

— Вас цікавить все нове. Усі досягнення, які мають наші науковці, ми насамперед впроваджуємо у Рівненській області, — сказав пан Снєжкін.

Серед інших, своє обладнання представило і підприємство «Рівнеоблводоканал», оскільки зменшення споживання енергоресурсів — найбільш важливе питання для підприємства.

— Наше підприємство з першої виставки виступає партнером заходу. Фахівці підприємства постійно працюють над тим, аби підприємство зменшувало споживання енергоносіїв, — каже директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш. — Тому за допомогою різноманітних програм, в тому числі і «Інвестиційної програми» підприємства, ми встановлюємо нове обладнання, лічильники, насоси, перетворювачі частоти на об’єктах «Рівнеоблводоканалу».

Не оминув увагою стенд підприємства і міський голова Рівного Володимир Хомко який зауважив, що такі заходи завжди цікаві, а головне — корисні. Також він додав, що «Рівнеоблводоканал» – підприємство, яке успішно впроваджує заходи з енергозбереження:

— Питання ефективного використання енергоресурсів актуальне для всіх без винятку. Приємно, що підприємства житлово-комунальної галузі, в тому числі й «Рівнеоблводоканал» працюють над зменшенням витрат на енергоносії, і це питання  — пріоритет у його  роботі, — наголосив міський голова.

Найбільше учасників виставки зацікавила установка направленого буріння «УНБ-40» білоруського виробництва. Це обладнання лише другий рік працює на підприємстві та вже успішно себе зарекомендувало. Завдяки установці направленого буріння можна замінювати трубопроводи діаметром до 315 міліметрів та протяжністю до 120 метрів  без копання траншей. Також, використовуючи дану установку, можна через невеликий пробурений отвір в асфальті прокладати нові ділянки трубопроводу.

— Установка направленого буріння працює разом у тандемі з локаційною системою, яка дозволяє бачити напрямок руху прокольної головки, її глибину та траєкторію в ґрунті, та може змінюватись у різних напрямках -  горизонтально і вертикально, залежно від  потреб, — зауважив директор підприємства Андрій Карауш. — Це дозволяє економити час і кошти під час виконання таких робіт.

Окрім того, «Рівнеоблводоканал» презентував електротехнічну лабораторію. Вона дозволяє ремонтувати електрокабелі, електрообладнання без залучення сторонніх організацій.

— На нашому підприємстві більше 145 високовольтних кабельних ліній і на сьогодні жодна з них не пошкоджена, - розповідає Андрій Карауш. - Всі роботи щодо їх ремонту та утриманню виконані саме цією атестованою лабораторією. А це десятки тисяч, якщо не сотні, зекономлених грошей. По-суті, ми платимо лише за матеріали.

Також пан Карауш додав, що водопостачальне підприємство завжди намагається бути в курсі усіх останніх технічних тенденцій стосовно насосного, електроспоживаючого, електротехнічного обладнання.

— На сьогодні всі наші насосні агрегати обладнані системами плавного пуску та частотними перетворювачами, — продовжує Андрій Карауш. — У всіх точках обліку та приймання передачі електроенергії облаштовані системи компенсації реактивної потужності. Це дає змогу економити видатки на електроенергію. Для прикладу, в 2004 році наше підприємство щомісяця споживало 9 млн кіловат електроенергії, сьогодні, завдяки цим перетворювачам, – 2,5 млн. На це впливає два фактори: зменшення споживання води те технічні заходи, проведені підприємством на всіх водопровідних і каналізаційних насосних станціях.

Хоча ще є до чого прагнути, кажуть у водоканалі, – зокрема, на сьогодні викликом стоїть впровадження Автоматичної системи комерційного обліку енергії (АСКОЕ) в усіх 145 точках обліку. Ця автоматична система дозволить оплачувати за електроенергію по найоптимальнішому протягом доби тарифу. Обійдеться вона підприємству орієнтовно у 2,5 млн гривень. Проте окупиться вже за квартал.

Також нагальним питанням для «Рівнеоблводоканалу» є оновлення автотракторної техніки підприємства. Адже востаннє це робили ще в середині 2000-х років, а середній вік нинішньої техніки — 30 років.

Загалом, міжнародна виставка у Рівному працюватиме два дні – 13 та 14 червня. Паралельно відбуватиметься Міжрегіональний форум з енергоефективності. Окрім того, тривають обласні конкурси дитячої творчості «Енергозбереження очима дітей», «Енергоефективність – у творчості дітей» та «Відходам – друге життя».

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: