Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

У Рівному, на відміну від деяких обласних центрів, переходити на погодинну подачу води не планують. Але борги ростуть



6 Серпня 2019 року

Вже з 20 серпня частина водопостачальних підприємств України може перейти на погодинну подачу води для своїх споживачів. Це анонсували в Асоціації водоканалів України. Там кажуть, що такий непопулярний крок для багатьох підприємств галузі стане вимушений. Після запровадження у липні нового ринку електроенергії, вартість електроенергії для водопостачальних підприємств зросла одразу на 25%, а в їхніх тарифах ці кошти не закладені. Тому вже в серпні більшості водоканалам просто не буде чим заплатити за електроенергію ї їх почнуть відключати від неї.

— Якщо ми почуємо, що водоканал відключений від електроенергії, причина одна — не покривається тариф, немає коштів для розрахунку. Якщо з 20 серпня деякі міста будуть заявляти про перехід на погодинну подачу води, щоб всі розуміли цю причину, — зазначила віце-президент Асоціації водоканалів України Ольга Бабій.

При цьому вона пояснила, що перехід на погодинну подачу ресурсу може торкнутися насамперед міст обласного значення, де бюджети комунальних підприємств не можуть розрахуватися за електроенергію. Це зокрема Ужгород, Житомир, Суми та інші.

За словами Бабій, із запуском нового ринку в липні відбулася безпрецедентна ситуація, коли після підвищення вартості електроенергії на 25% для комунальних споживачів, тариф на їх послуги не був переглянутий з боку регулятора.

— Якщо ситуація законодавчо не врегулюється до 20 серпня, ми будемо мати відключення від електрики водоканалів, а згодом техногенні аварії в містах України, — наголосила пані Бабій.

Наразі в асоціації бачать два виходи із ситуації, що склалася. Перше – підняти на 20% тариф на воду, каналізацію, тепло шляхом коригування в тарифі електроенергії, газу та заробітних плат. 
А друге — зробити водоканали й теплокомуненерго споживачами електроенергії у «Гарантованого покупця» за ціною 1,68 гривні. Тоді не буде потреби піднімати тариф на 20%. За таких умов він може зрости лише на 10% з коригуванням заробітної плати, мінімальний розмір якої теж не був повністю врахований у нині діючих тарифах підприємств.

На «Рівнеоблводоканалі» варіант переведення своїх споживачів на погодинну подачу води поки не розглядають. Кажуть, ще тримаються за рахунок того, що свого часу провели оптимізацію витрат електроенергії. Однак не заперечують, що ситуація майже критична. Після того, як з 1 липня запустили оптовий сегмент ринку електроенергії, до вже діючого їхнього тарифу для комунальних підприємств додався ще й тариф на передачу електроенергії, який складає 31 копійку за кВт на год., згідно з прийнятою постановою НКРЕКП. А з огляду на те, що розрахунки по останніх тарифах «Рівнеоблводоканалу» проводилися ще влітку минулого року, ці витрати, зрозуміла річ, у вартості послуг не були включені. Тож виходить, що споживаючи трохи більше 2 млн. кВт/год на місяць, підприємство тільки через це нововведення щомісяця буде вимушено додатково шукати з інших своїх статей видатків більше як 800 тисяч гривень. Це не кажучи вже про мінімальну зарплату, яка від початку року теж зросла, а в розрахунках нині діючого тарифу включена не була. Лише частково – на 10% скорегована.

Суттєво ускладнює ситуацію і низький рівень розрахунків населення за спожиті послуги, що також призвів до виникнення боргів за електроенергію.

— У червні наші споживачі розрахувалися лише на 79%, — розповів заступник директора з комерційної діяльності «Рівнеоблводоканалу» Микола Ткачук. — Загальний же борг за спожиті послуги станом на кінець червня склав майже 44,5 мільйона гривень.

На «Рівнеоблводоканалі» нагадують, що у тарифах на послуги водопостачання та водовідведення закладена нульова рентабельність, а саме підприємство працює на самоокупності. Іншими словами – рівень і якість надання послуг залежить від стану розрахунку споживачів за використані послуги. Тож, якщо такий низький рівень проплат буде і далі, то рано чи пізно підприємству доведеться чимось жертвувати — звільняти людей, яких і так бракує, не платити за очистку стоків «Рівнеазоту» або переводити рівнян на погодинний графік подачі води.

Нагадаємо, з 1 травня 2019 року вступив в силу Закон України «Про житлово-комунальні послуги», який значною мірою реформує сферу ЖКП.

 

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: