Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

У Рівному запрацювала установка з виробництва гіпохлориту натрію вартістю понад 200 000 євро



15 Травня 2023 року

У Рівному запрацювала установка з виробництва гіпохлориту натрію вартістю понад 200 000 євро. Це стало можливо завдяки реалізації проєкту «Безпечна вода для міста Рівне», який переміг в рамках конкурсу, оголошеного Міністерством закордонних справ Словаччини та Словацькою агенцією з міжнародного співробітництва та розвитку (SlovakAid) та був реалізований Асоціаціями Водоканалів Словаччини та України в партнерстві з РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» за сприяння голови Рівненської обласної ради Андрія Карауша та голови Рівненської обласної військової адміністрації Віталія Коваля.                 

   

В результаті реалізації проекту на потужностях підприємства встановлена установка з виробництва гіпохлориту натрію – безпечного реагенту, яким дезінфікують воду перед подачею у водопровідну мережу. Устаткування встановлене на одній з найбільших водопровідних насосних станцій підприємства – «Київській», що дозволяє не лише отримати незалежність від виробника-монополіста, але й допомагає заощадити близько 50% суми коштів, які РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» витрачає на знезараження води. 

З початку війни РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» зіткнулося з серйозними викликами в забезпеченні споживачів якісною питною водою в достатній кількості. Через бойові дії, руйнування транспортної інфраструктури вітчизняні виробники хімічних реактивів, що використовуються для очищення води, не можуть повноцінно функціонувати та відправляти вантажі Україною. Власна установка задовольняє 35% від загальної потреби в гіпохлориту натрію та забезпечує безперебійність роботи підприємства. Слід зазначити, що РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» вже має аналогічну установку на водопровідній насосній станції «Новий двір», які разом забезпечують 60% потреби використання покупного гіпохлориту. В планах підприємства через декілька років повністю відмовитись від привізного гіпохлориту натрію та послуг монополіста.


Крім грантових коштів (199 373 євро) та власного внеску РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» (32 000 євро), за які отримано вищезгадане устаткування, Словацькою агенцією з міжнародного співробітництва та розвитку (SlovakAid) було виділено фінансування в розмірі 30 000 євро в рамках проєкту «Підтримка екологічного управління водними ресурсами в місті Рівне під час воєнного стану». За ці кошти було закуплено обладнання – засувку (діаметром 800 мм) з електроприводом з дистанційним керуванням. 

 

Важливо:

 

Проєкт «Безпечна вода для міста Рівне» вже другий проєкт, який реалізується завдяки ініціативі Міністерства закордонних справ Словаччини та Словацької агенції з міжнародного співробітництва та розвитку (SlovakAid) у співпраці Асоціацій Водоканалів Словаччини та України.   

 

Перший проєкт «Безпечна вода для міста Херсона», в рамках якого устаткування для виробництва гіпохлориту натрію було введено в експлуатацію в лютому 2021 року, з 24 лютого 2022 року рятувало життя мешканців окупованого міста Херсона. Херсон з березня по листопад 2022 року був в окупації, не було можливості завезення будь-яких реагентів та проведення щорічної дезінфекції водопровідних мереж, але завдяки власному устаткуванню Херсонський Водоканал міг здійснювати цілодобове постачання безпечної питної води, яка відповідала всім вимогам Державних санітарним правил та норм.

 

Відео ITV media group
          Відео 
Сфера-ТВ

 

Підписуйтесь на нашу сторінку у  Facebook та наш телеграм-канал, щоб оперативно отримувати важливі новини підприємства.   

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: