Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
RAWK vkkh Raveolution +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
About Us

Диджиталізація комунальних підприємств під час війни. Досвід Рівнеоблводоканалу



23 4 2024 року

Не відкладати на потім! – певно, саме ця фраза найкраще характеризує проєкт диджиталізації Рівнеоблводоканалу. Команда RENOME SMART розпочала роботу над продуктами для цифровізації комунального підприємства вже після початку повномасштабного вторгнення, коли більшість компаній з великою пересторогою наважувались навіть на позитивні зміни. 

Чому саме початок повномасштабного вторгнення став рушієм для диджиталізації водоканалу, яких результатів вже вдалося досягнути завдяки автоматизації процесів та чому комунальним підприємствам необхідні цифрові інструменти для взаємодії зі споживачем – розповідає Микола Ткачук, заступник директора з комерційної діяльності Рівнеоблводоканалу.

Команда RENOME SMART розробляла одразу кілька цифрових продуктів для Рівнеоблводоканалу. Чому виникла потреба автоматизувати процеси у роботі підприємства?

Потреба автоматизації процесів у роботі підприємства в нас була давно, однак певним поштовхом до її реалізації стало, як сумно б це не звучало, повномасштабне вторгнення. Поясню чому. В першу чергу, тригером стало те, що багато наших споживачів з перших днів війни виїхали за межі України. Для них потрібні були якісні сервіси дистанційної взаємодії з нами. Перш за все, мова йде про передачу показників, а також замовлення різних послуг, як то: отримання довідки про відсутність боргу, повірки лічильника чи замовлення розпломбування або ж опломбування. 

У свою чергу, нам потрібен був зручний спосіб синхронізації результату цієї взаємодії з нашими базами даних, а також зручний інтерфейс для наших працівників, щоб адмініструвати ці послуги.

Які цифрові продукти включає комплекс програмних рішень, який був розроблений для Рівнеоблводоканалу?

Ми в повністю оновили особистий кабінет споживача на сайті, розробили мобільні додатки для iOS та Android, а також оновили вже наявний Viber-bot.

У комплексі програмних продуктів був створений внутрішній сайт підприємства. Яке його основне завдання?

Головне завдання внутрішнього сайту – це відсутність необхідності здійснювати синхронізацію баз даних «в ручному режимі», а також зручне адміністрування нашими працівниками всіх інших послуг підприємства.

Зміни завжди на початку дещо ускладнюють роботу. Як довго колектив звикав до функціоналу внутрішнього сайту?

Для наших працівників цей процес пройшов безболісно та доволі швидко, оскільки ці програмні рішення спрощували, в першу чергу, нашу роботу. Інша справа – це наші споживачі, вони у нас дуже вибагливі. Тому, ми та RENOME SMART постійно намагаємося покращувати вже існуючий продукт.

Оновлені можливості для користувачів були презентовані ще в жовтні 2023-го. Чи отримуєте ви відгуки від своїх абонентів щодо цифрових продуктів?

Як я вже казав, наші споживачі дуже вибагливі, тому від них отримуємо відгуки постійно. Це мотивує і дозволяє нам розвиватися та покращувати цей продукт. Мова йде не стільки про щось нове, як доопрацювання того, що ми вже реалізували. Зокрема ми  покращили існуючі цифрові продукти в частині синхронізації існуючої бази даних з тією, що розміщена на хостингу, оскільки не всі споживачі мали змогу користуватися як додатком (Viber-bot), так і особистим кабінетом.

Вже понад пів року абоненти Рівнеоблводоканалу можуть використовувати нові диджитальні інструменти. Станом на середину квітня ми маємо наступну статистику.
Просимо Вас трішки відкоментувати отримані цифри.


Станом на 15.04.2024 (з вересня 2023)

Зареєстровано нові кабінети, кількість, шт

Мобільний додаток – 2 039
Веб сайт – 4 456

 

Передано показників лічильників, кількість, шт

Мобільний додаток – 8 297
Веб сайт – 256 221
Viber бот – 94 001

 

Щодо зареєстрованих кабінетів, ця статистика охоплює лише нових абонентів. Однак загалом кабінетом користується набагато більше абонентів (приблизно 40 тис, якщо вести мову про фізичних осіб). Для зручності вже зареєстрованих абонентів, ми просто з попереднього особистого кабінету перенесли їх облікові записи в новий.

Як ви популяризуєте нові цифрові інструменти для своїх користувачів?

Основний шлях популяризації – розміщені в абонвідділі QR-коди з посиланням на додатки і особистий кабінет (Viber-bot). Також час від часу розміщуємо рекламу на власних рахунках. Трішки раніше рекламувались на радіо.

Спираючись на досвід Рівнеоблводоканалу, розкажіть, чому комунальним підприємствам варто у своїй роботі використовувати сучасні цифрові рішення?

Тому, що це вимога часу. Важко собі уявити роботу будь-якого підприємства у 21 столітті без процесу цифровізації, а особливо коли мова йде про підприємства, котрі надають послуги такій великій кількості споживачів, як от наше. Нагадаю, у нас на обслуговування більше 105 тис. абонентів фізичних осіб, та більше 3 тис. юридичних осіб-споживачів.

Цифровізація – це, перш за все, про ефективність, економію часу працівників та споживача. Зрештою, це просто зручно, оскільки відпадає необхідність витрачати час на очні відвідування кожного підприємства, все доступно з телефону/планшета чи комп’ютера.

За матеріалами  RENOME SMART 

 

Send

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: