Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Монетизація субсидій, або Як не втратити гарантовану державою допомогу



15 Березня 2019 року

Із 13 березня рівняни, які користуються субсидіями, почали отримувати грошима гарантоване державою відшкодування. За одні житлово-комунальні послуги трохи більше, за інші – менше. Але середня сума по Україні, яку анонсував Кабмін, складає 1618 гривень.  На думку урядовців, такий підхід  матиме одразу кілька позитивних ефектів. По-перше, він стимулюватиме громадян до економії, адже маючи на руках певну суму, споживач послуг сам зможе корегувати об’єми використаних енергоносіїв. І якщо вдасться у такий спосіб зекономити, залишок із цих коштів залишить собі. По-друге, підприємства-надавачі послуг нарешті вчасно отримуватимуть плату в повному обсязі, не чекаючи компенсації із Держбюджету. На перший погляд, ідея чудова. Однак, які і у будь-якого починання, тут теж існують певні ризики, які можуть боляче позначитися на і без того малозахищених верствах населення. Про це - у розмові із заступником директора з комерційної діяльності РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» Миколою Ткачуком.

— 6 лютого Кабінет Міністрів ухвалив Постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Самі правила призначення субсидій не змінилися. Змінився лише алгоритм її виплати. Насамперед, ці зміни стосуються тих людей, яким була призначена субсидія на опалювальний період, що почався з жовтня минулого року. Тобто, люди, яким була призначена субсидія у 2018 році, з 13 березня почали отримувати ці гроші кількома способами:

1.) Пенсіонерам - на пенсійний рахунок (тим пенсіонерам, хто отримує пенсію через «Укрпошту», допомогу принесе поштар разом із пенсією);

2.) Ті, хто  ще не досяг пенсійного віку, зможуть отримати гроші на своє прізвище через платіжну систему «Швидка копієчка» в будь-якому відділенні «Ощадбанку» за наявності паспорта та ідентифікаційного коду.

Отримані гроші вони повинні заплатити за житлово-комунальні послуги, надані їм у лютому. Тобто оплатити рахунки, які отримали в березні. Таких споживачів на «Рівнеоблводоканалі» майже 25 тисяч.

—А яка ситуація із тими субсидіантами, хто отримав допомогу із 1 січня?

— Таких споживачів у нас небагато, на даний час 768. Вони зможуть отримати невикористані залишки коштів ближче до літа, коли повністю буде зрозуміла картина щодо використаних ними об’ємів комунальних послуг. Гроші перерахують їм на картку. Призначені субсидії держава буде перераховувати в «Ощадбанк», а там їх будуть розподіляти за кожну людину між надавачами комунальних послуг.

У рахунках буде відображатися загальна вартість використаних послуг і розмір наданої їм субсидії. Наприклад, в рахунку буде вказано, що за водопостачання нараховано 100 грн, з них субсидії – 20 грн, до сплати – 80 грн. Людина оплачує тих 80 гривень. Якщо використає менше енергоносіїв, то зможе зекономити. Проте лише після закінчення опалювального сезону, коли підіб’ють споживання води, і на рахунку у споживача залишаться кошти, то він зможе отримати їх на картку.

— За якої умови можуть зупинити нарахування субсидії?

— Після отримання субсидій готівкою, споживач зобов’язаний оплатити за всі житлово-комунальні послуги у повному об’ємі. Причому мова йде про всі види комунальних послуг. Якщо у споживача буде наявна прострочена понад місяць заборгованість,загальна сума, якої перевищує 340 гривень, то він автоматично втратить право на отримання державної допомоги.

«Рівнеоблводоканал» нагадує про своєчасну подачу показників лічильників

Дізнатися соціальні норми

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: