Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

8 років віддав «Рівнеоблводоканалу»: маловідома сторінка життя Героя Небесної сотні Георгія Арутюняна



1 Липня 2019 року

Рівнянину Миколі Корнатівському 56 років. Майже половину з них чоловік працює машиністом на каналізаційно-насосній станції №4, що по вулиці Князя Романа підприємства «Рівнеоблводоканал». Пригадує, як вперше прийшов на роботу і познайомився зі своїм майбутнім колегою Георгієм Арутюняном. Тим, хто рівно через 8 років покладе своє життя за незалежність України і стане одним із перших Героїв Небесної сотні на Революції гідності в Києві, кому згодом присвоять звання «Героя України» та «Почесного громадянина міста Рівного» посмертно.

— Я ніколи не забуду наше перше знайомство, — пригадує співрозмовник (на фото). — Він представився Георгієм, але одразу додав, що друзі і знайомі називають його Жора. Так ми до нього потім і зверталися. Він був душею компанії. Дуже гарно співав російською та грузинською мовами. А ще любив анекдоти розповідати. Він завжди міняв мене по зміні. Прийде хвилин за 10-15 до початку роботи, заварить міцного грузинського чаю і обов’язково розкаже якийсь свіжий анекдот. І так на цілий день настрій піднімав собі і нам. А ще він ніколи не відмовляв, якщо когось треба було підмінити. 

Пропрацював пан Корнатівський із майбутнім почесним громадянином міста Рівне три роки. Каже, за цей час він жодного разу не підвищив на когось голос. Навіть в позаштатних ситуаціях ніколи не втрачав самоконтролю та почуття гумору. 

— Пам’ятаю, як тільки влаштувався на роботу, і станцію затопило. Я хвилююсь, руки тремтять, а він засукав рукава і одразу став до роботи. А потім посміхнувся і каже: «Не хвилюйся. То все мине». Взагалі, це його улюблена фраза була, — продовжує пан Корнатівський.

Дуже любив Георгій Арутюнян згадувати про Грузію, де він жив до того, як переїхав у Рівне. Однак, через життєві обставини не був там багато років. А ще, постійно дуже гарно відгукувався про свою сім’ю — дружину, з якою познайомився в Рівному під час навчання, та доньку.

  Я був шокований, коли по телевізору дізнався, що Жора загинув. Бачилися на базарі із ним за кілька місяців до тих трагічних подій. Він, як завжди, був усміхнений та життєрадісний. От так, вірменин за національністю, який понад усе любив своє рідне місто та Україну, не роздумуючи віддав своє життя за наше майбутнє, — підсумував Микола Корнатівський.

Нагадаємо, Георгій Вагаршакович Арутюнян народився 4 липня 1960 року у місті Батумі, Аджарська АРСР, Грузинська РСР. За походженням — вірменин, отримав посвідку на проживання в Україні. З 1987-го по 1995 роки працював оператором на очисних спорудах підприємства «Рівнеоблводоканал». У 2014 році активний учасник Євромайдану, один із героїв Небесної сотні. Загинув 20 лютого 2014 року. За свідченням очевидців, його застрелив снайпер біля Монументу Незалежності. Тіло загиблого було перенесено до Михайлівського Золотоверхого собору, а згодом доставлено в його рідне місто Рівне каретою швидкої допомоги. На в'їзді до міста Героя зустріли понад 400 автомобілів рівненчан, які ескортом провели до центральної площі міста. Похований Георгій Арутюнян 23 лютого 2014 року на кладовищі «Нове» в місті Рівне. Прощальна панахида проходила в Рівненському облмуздрамтеатрі, де того ж дня прощалися зі ще двома загиблими з Героями Небесної сотні — Валерієм Опанасюком та Олександром Храпаченком.

3 червня 2014 року рішенням сесії Рівненської міської ради Георгію Арутюняну присвоєно звання «Почесний громадян міста Рівне» (посмертно) та нагороджено відзнакою «За заслуги перед містом» І ступеня (посмертно).

24 листопада 2014 року указом Президента України Георгію Арутюняну було присвоєне звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» — за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народу, виявлені під час Революції гідності.

А в липні 2015 року, патріарх УПЦ КП Філарет нагородив Героя почесною медаллю «За жертовність і любов до України» (посмертно).

Цього року до Дня народження Героя Небесної сотні на фасаді прохідної підприємства «Рівнеоблводоканал» буде встановлено меморіальну дошку. Виготовлять її  за кошти підприємства, на якому Георгій Арутюнян пропрацював 19 років. Офіційне її відкриття відбудеться вже 4 липня об 11 годині на місці встановлення, по вулиці Степана Бандери, 2.

— Працівники водоканалу вважають за честь вшанувати пам’ять нашого колеги. Зрештою, це буде згадка не лише про нього, а й про усіх Героїв Небесної сотні, які на Майдані віддали свої життя за Україну, — зазначив директор обласного водопостачального підприємства Андрій Карауш.

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: