Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Гості, які приїхали до Рівного з різних міст України, не приховували - на "Рівнеоблводоканалі" їм було на що подивитися і чому повчитися



20 Вересня 2019 року

Як «зміцнювати місцеве самоврядування у сфері ЖКГ», вчилися на «Рівнеоблводоканалі»

Сьогодні, ближче до обіду, на обласному водопостачальному підприємстві було досить людно. Сюди завітали близько півсотні представників місцевого самоврядування з різних міст України. Серед них - чиновники різних рівнів, починаючи від керівників комунальних підприємств, начальників профільних управлінь і закінчуючи заступниками міських голів.

Варто зазначити, що така численна делегація приїхала на «Рівнеоблводоканал» не випадково. Сьогодні, на другий день засідання секції Асоціації міст України з питань житлово-комунального господарства, організатори демонстрували учасникам заходу передові технології, що вже успішно використовуються на місцевих підприємствах житлово-комунальної галузі.  А на обласному водопостачальному підприємстві гостям справді було на що подивитися.

Презентацію головний інженер підприємства Андрій Грухаль почав з геоінформаційної системи «Рівне» - комп’ютерної програми, яка містить усю інформацію про водопровідно-каналізаційні мережі міста і допомагає швидко виявляти пориви. Запроваджена вона на «Рівнеоблводоканалі» вже чотири роки і за цей час досить успішно зарекомендувала себе. Свого часу до Рівного навіть білоруси приїжджали, аби перейняти цей досвід. 

— «Рівнеоблводоканал» – перше водопостачальне підприємство в Україні, яке запровадило цю систему, - каже пан Грухаль. – Завдяки їй наші працівники, за потреби, можуть оперативно і швидко зорієнтуватися, який саме водопровід і якого діаметру пролягає на тій чи іншій ділянці вулиці. Крім того, завдяки їй можна прорахувати, скільки і які саме будинки потрібно тимчасово відключити від водопостачання на період проведення ремонтних робіт. Відтак, можемо про аварійні відключення завчасно попередити мешканців конкретних будинків. А виїжджаючи на ліквідацію пориву, аварійна бригада чітко знає, які деталі та якого діаметру потрібні для виконання робіт. Це суттєво зменшує час їх виконання. Раніше ж все робилося, так би мовити, наосліп.

Ще одне технологічне ноу-хау, яке зацікавило гостей, - установка направленого буріння «УНБ-40» білоруського виробництва. І хоч працівники підприємства використовують її у своїй роботі лише другий рік, вона вже продемонструвала, що може економити не лише час, а й кошти.

 

— Завдяки установці направленого буріння можна замінювати трубопроводи діаметром до 315 міліметрів та протяжністю до 120 метрів  без копання траншей, - продовжує розповідати головний інженер підприємства.Окрім того, за допомогою «УНБ-40»  можна через невеликий пробурений отвір в асфальті прокладати нові ділянки трубопроводу. Працює вона разом із локаційною системою. Це дозволяє бачити напрямок руху прокольної головки, її глибину та траєкторію в ґрунті. А головне - залежно від  потреб може змінюватись у різних напрямках. Це суттєво економить час і кошти під час виконання таких робіт.

А на останок гостям продемонстрували роботу майстерні з ремонту насосного обладнання «Рівнеоблводоканалу», яка сертифікована ТОВ «Грундфос Україна» як сервісний центр. Завдяки цьому місцеві користувачі насосного обладнання цієї фірми мають повний спектр обслуговування тут на місці. А водопостачальне підприємство – додаткові заробітки.

— Вчора нам  багато розповідали про напрацювання міста за останні роки у сфері ЖКГ, а сьогодні  ми їх побачили на власні очі.  Зізнатися, «Рівнеоблводоканал» приємно здивував, - ділиться враженнями начальник управління розвитку житлово-комунального господарства Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міської державної адміністрації  Віра Радченко. До речі, в Рівному вона вперше.

— Молодці, що запровадили ГІС - систему, адже вона знімає багато проблем, з якими досі стикаються працівники аналогічних підприємств в інших містах України. Словом, у вас є на що подивитися. А головне -  маєте досвід, який варто перейняти.

Зазначимо, що засідання секції Асоціації міст України з питань житлово-комунального господарства проводиться у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС). А реалізує його Асоціація міст України за підтримки USAID.

 Більше фото 

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: