Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Додаткові лічильники: рівнян наполохали повідомлення «Рівнеоблводоканалу»



16 Вересня 2020 року

Останні кілька тижнів  абоненти «Рівнеоблводоканалу» почали отримувати повідомлення від обласного водопостачального підприємства про необхідність встановити загальнобудинкові лічильники. І хоч ця інформація не нова, оскільки ще наприкінці минулого року про це багато говорилося, писалося і навіть неодноразово проводилися зустрічі-роз’яснення із головами ОСББ та мешканцями багатоквартирних житлових будинків, але за період карантину усе трохи призабули. Тож коли рівняни отримали чергове нагадування, для багатьох із них воно стало новиною. 

— Це не наша забаганка, а вимога Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Тож ми виконуємо його вимоги, - говорить директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш.Подібні повідомлення ми надсилаємо вже не вперше, адже власники і співвласники багатоквартирних житлових будинків, згідно із цим Законом, мали визначитися з умовами встановлення комерційних вузлів обліку ще до 1 серпня 2020 року. Втім через жорсткий карантин ці терміни посунули в часі.

За словами пана Карауша, у законі чітко прописано, що оператор зовнішніх інженерних мереж не пізніше, ніж за два місяці до початку встановлення вузлів комерційного обліку зобов’язаний повідомити власників (співвласників багатоквартирних житлових будинків) про намір це зробити, вартість такого встановлення та порядок сплати внеску за встановлення вузла комерційного обліку.  А ті впродовж двох місяців від моменту отримання повідомлення  мають визначитися і повідомити «Рівнеоблводоканал», чи підходять їм запропоновані умови.

— Взагалі законом передбачено три варіанти встановлення таких вузлів комерційного обліку, — продовжує наш співрозмовник. — Перший – власник (співвласники багатоквартирного житлового будинку) погоджуються на запропоновані нами умови. Для цього ми у своїх повідомленнях одразу вказуємо і приблизний кошторис. По суті він є типовим - встановлення одного побудинкового лічильника, а їх може бути декілька (залежно від кількості вводів та величини будинку), обійдеться разом із роботами приблизно 25-26 тисяч гривень. Якщо люди погоджуються, то ми можемо одразу обговорити і період розтермінування виплат. Згідно із законом він може бути до п’яти років. Після того, як вартість лічильника і робіт буде повністю погашена, він стає власністю мешканців будинку.

У разі, якщо в будинку вже зроблений капітальний ремонт інженерних мереж, то вартість робіт, буде іншою. Саме для такої категорії  багатоквартирного житла законодавець передбачив другий варіант, каже Андрій Карауш:

Якщо внутрішньобудинкові мережі у хорошому стані, тоді не потрібно міняти засувки, фільтри, труби і т.д. Або, наприклад, якщо в будинку є окреме приміщення, де можна встановити вузол комерційного обліку без облаштування антивандального ящика, вартість буде значно меншою. Іншими словами, представник власника (співвласників багатоквартирного житлового будинку) має сісти із нами, пройтися по кошторису і разом визначити роботи, які необхідно виконати.

Ну і третій варіант – коли умови, запропоновані «Рівнеоблводоканалом», людям зовсім не підходять, тоді власники (співвласники багатоквартирного житлового будинку) можуть самостійно обладнати свій будинок вузлами комерційного обліку. Однак навіть у такому випадку закон зобов’язує їх попередньо повідомити оператора зовнішніх інженерних мереж про своє рішення.

— Тобто такої функції як відмовитися взагалі від вузлів комерційного обліку  законом не передбачено, - пояснює пан Карауш. — У разі, якщо власники (співвласники будинку) впродовж двох місяців не повідомили нас про своє рішення, ми зобов’язані встановити такі лічильники самі. А у випадку перешкоджання, законодавець передбачив вирішення цього питання через суд. Зокрема, в частині доступу до будівлі, де має бути встановлений цей вузол комерційного обліку.

До слова, питання встановлення загальнобудинкових лічильників у Рівному вже давно могло бути вирішене. Тим більше, що і прецеденти є, коли багатоквартирні житлові будинки обласного центру в рамках міської програми обладнали вузлами комерційного обліку теплової енергії. Зробили це за гроші міста. Але на цьому, або фінансовий ресурс, або ентузіазм депутатів вичерпався. Тож коли постало питання про загальнобудинкові лічильники на холодну воду, грошей в бюджеті не знайшлося. Хоча у вже згаданій програмі ці заходи теж прописані.

Загалом, за інформацією «Рівнеоблводоканалу», в обласному центрі зараз обладнано вузлами комерційного обліку лише 132 будинки. В цілому ж таких лічильників потрібно встановити ще понад півтори тисячі.

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: