Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Завдяки обласному бюджету «Рівнеоблводоканал» став менш залежним від Коломойського



16 Грудня 2020 року

Від сьогодні «Рівнеоблводоканал» запустив власне виробництво гіпохлориту. Нова установка із виробництва цієї життєво необхідної для забезпечення міста якісною питною водою хімічної сполуки, тепер працює на одній з місцевих водопровідно-насосних станцій (ВНС). Таким чином підприємство тепер власними силами може забезпечити частину потреб у гіпохлориті, який досі закуповує на підприємстві «Дніпроазот», що пов’язують із олігархом Ігорем Коломойським. 

У травні цього року стратегічне державне підприємство, що має спеціальні установки для переливанням та транспортуванням рідкого хлору, – Аульська хлоропереливна станція  було придбане Ігорем Коломойським. Таким чином олігарх монополізував ринок хлору, поставивши під загрозу роботу майже усіх вітчизняних водоканалів. І це не вигадки, адже два роки тому вже був прецедент, коли підприємство Коломойського «Дніпроазот» - єдине в Україні, що займається виготовленням хлору та його сполук у промислових масштабах, тимчасово зупинило роботу і фактично кинуло більшість водоканалів країни напризволяще. Якби не Аульська хлоропереливна станція, яка тоді допомогла забезпечити підприємства імпортним хлором, екологічної катастрофи було не уникнути.

Коли стало відомо про те, що Аульська хлоропереливна станція відійшла у власність Ігоря Коломойського, у Рівному задумалися над виробництвом власного гіпохлориту. З цією метою керівництво «Рівнеоблводоканалу» звернулося до обласної влади із проханням виділити 780 тисяч гривень на придбання необхідної установки. І завдяки особистому сприянню голови Рівненської ОДА Віталію Ковалю, ці гроші віднайшли у резервному фонді. Тож сьогодні спеціалісти водопостачального підприємства вже завершили її наладку на ВНС «Новий двір» і запустили в роботу.

Ця установка не повністю, але на 20% забезпечить потреби підприємства у гіпохлориті, який ми використовуємо для знезараження питної води, - пояснює директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш. З огляду на те, що ціни на цей хімічний реагент постійно ростуть, ми зможемо окупити її повністю орієнтовно за три роки. Але і це не головне. Тепер наше підприємство не так залежатиме від катаклізмів на «Дніпроазоті». А саме, якщо у них повториться ситуація 2018 року і призупиниться виробництво гіпохлориту, ми, принаймні на перший час, зможемо забезпечити себе цією хімічною сполукою.

За словами пана Карауша, придбана станція з виробництва хіпохлориту – вітчизняного виробництва. Виробник знаходиться у місті Бровари. Відтак проблем із гарантійним обслуговуванням та запчастинами не виникатиме.

Загалом у планах підприємства - встановити подібні станції ще на трьох найбільших ВНС. А саме – на Боярці, по вулиці Київській та в Горбакові. Тоді «Рівнеоблводоканал» зможе повністю забезпечувати себе гіпохлоритом.

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: