Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Завдяки співпраці з ЄІБ аварії на основних водогонах «Рівнеоблводоканалу» стануть виключенням з правил



2 Лютого 2021 року

       По коліна у воді, в мороз, більше десяти годин вчора працівникам аварійних бригад «Рівнеоблводоканалу» довелося шукали, а потім ліквідовувати прихований порив на водопроводі по вулиці Ботанічній. Працювали навіть в темряві під світлом прожекторів, аби мешканці мікрорайону Басового Кута надовго не залишалися без централізованого водопостачання.

Водопровід, на якому стався прихований порив, один із найбільших по діаметру - 800 мм. Виготовлений він зі сталі і прокладався разом із тим, що знаходиться поруч, ще в минулому столітті. Обидва можна назвати майже стратегічними, оскільки забезпечують водою від насосної станції Новий Двір мікрорайон Басового Кута та усю західну частину міста. Тож коли на них стаються пориви, це створює незручності для значної кількості рівнян.

Ускладнювали проведення ремонтних робіт несприятливі погодні умови і глибина залягання цього водогону – 5-6 метрів,  говорить головний інженер «Рівнеоблводоканалу» Андрій Грухаль. Грунт був дуже зволожений, тож існувала велика імовірність його зсуву. А відтак - і загроза життю та здоров’ю працівників підприємства, які виконували ремонтні роботи. Попри це, було прийнято рішення не залишати мешканців значної кількості приватного сектору надовго без централізованого водопостачання.  Для цього розкопали трохи більшу за площею територію, що дозволило безпечно виконувати аварійно-ремонтні роботи. І вже після 21 години подача водив будинки майже двох десятків вулиць мікрорайону Басів Кут була відновлена. А на період проведення ремонтних робіт ми організували споживачам підвіз чистої питної води власним спецтранспортом.

Після завершення робіт працівники «Рівнеоблводоканалу» засипали яму землею. Защебнити її обіцяють трохи згодом, коли ґрунт вляжеться. А вже після цього, коли дозволить погода, відповідні підрядні організації заасфальтують цю територію. Попри це на підприємстві не приховують, що дана ділянка є досить проблемною.

              Термін експлуатації сталевих труб такого діаметру приблизно 20-25 років. Ці водопроводи вже давно замортизовані, оскільки прокладалися частина ще в 70-х, а решта – в 90-х роках минулого століття. Тож пориви на них періодично стаються. Розуміючи це, коли починали співпрацю із Європейським інвестиційним банком, одним із пунктів ми заклали повну заміну сталевих труб на поліетиленові на цих двох водогонах від самої насосної станції Новий Двір до перехрестя вулиць Дубенська – Макарова. Не секрет, що поліетиленові труби мають значно довший термін експлуатації ніж ті, які ми маємо зараз, відтак це дозволить у майбутньому мінімізувати виникнення подібних аварійних ситуацій,  підсумував  директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш.

Нагадаємо, обласне водопостачальне підприємство співпрацю з Європейським інвестиційним банком почало майже п’ять років тому. Стоси документів, десятки зустрічей, навчань і от нарешті  співпраця виходить на фінішну пряму. Вже підготовлене необхідне техніко-економічне обґрунтування по усіх 12 напрямках. Серед них – будівництво власних очисних споруд на вулиці Будівельників у Рівному, реконструкція трьох каналізаційних насосних станцій обласного центру,  модернізація гощанських і квасилівських очисних споруд каналізації, модернізація двох водопровідних станцій м. Рівне, ремонт трьох водогонів і придбання телеінспекційної машини, яка дозволяє камерою обстежувати всі підземні мережі.

Окрім того, представники ЄІБ відібрали безпосереднього виконавця цього проєкту — французьку компанію «IGIS». Далі необхідні документи підприємство передасть в кредитний комітет Банку. Тож не виключено, що перші об’єкти в рамках цієї співпраці почнуть реалізовуватися вже наприкінці цього року.

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: