Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Як використовувати воду раціонально



4 Жовтня 2022 року

Вода — це найцінніший скарб природи, без якого неможливе існування життя на Землі. Нині наша країна переживає нелегкі часи, тому ми підготували для Вас кілька порад по раціональному використанні водного ресурсу:

1. Встановіть лічильники гарячого та холодного водопостачання.

Якщо в будинку немає ні загального, ні індивідуальних лічильників, під час розрахунку води для жителів працює зрівняльний принцип: всі платять однаково згідно з тарифами, які діють. Норми водоспоживання складають у середньому 350 літрів на добу.

2. Слідкуйте за станом кранів, якими користуєтеся.

Вони мають бути щільно закриті й не мати пошкоджень. Якщо кран зламався, необхідно викликати майстра, який його полагодить. Кран, що тече, може за добу "накапати" від 30 до 200 л чистої води.

3. Під час ранкових процедур використовуйте воду правильно.

Щоб почистити зуби, багато води не треба. Людині достатньо просто набрати води в склянку. Крім цього, не забувайте закривати кран, коли вмиваєтесь. Таким чином збережете декілька літрів води.

4. Коли миєте посуд, не тримайте кран увесь час відкритим.

Очищати тарілки й мити їх мийним засобом можна із закритим краном, а під проточною водою – лише споліскувати. У результаті замість 10 хвилин кран буде відкритий тільки 3-4 хвилини. Економія складає приблизно 100 літрів.

 5. Приймайте душ замість ванни.

Приймаючи душ протягом 5 хвилин, ви витрачаєте максимум 100 літрів води. А щоб наповнити ванну, необхідно удвічі більше – 200 літрів. Зазначимо, що на таку альтернативу перейшло багато країн Європи. Також застосовуйте економні насадки-розпилювачі. Якщо ви заповнили за допомогою душа 5-літрову ємність за 25 секунд – отже, краще встановити лійку з меншими отворами, яка дозволить економити до 50 % води.

6. Не мийте овочі та фрукти під проточною водою.

Оберіть для миття продуктів миску. Цей спосіб дозволяє ефективно очищати плоди від піску і бруду. Для наповнення однієї великої каструлі або миски вам знадобиться всього 3 літри води, у той час як при проточному митті фруктів щохвилини ви використовуєте 15 літрів води. 

7. Будьте пильні не тільки вдома, а й навколо себе.

Якщо ви помітили великі перевитрати води в громадському місці, наприклад: прорвало трубу чи протікає водогін. Перш за все, намагайтеся попередити відповідні комунальні служби.

8. Обговорюйте проблему з іншими.

Самостійно поширюйте серед друзів, колег і знайомих інформацію про ощадливе ставлення до споживання води. Розкажіть їм про методи, які ви робите в побутовому житті.

9. Використовуйте воду повторно.

Поставте на дачній ділянці місткість для збору дощової води. Навіщо витрачати чисту воду на полив газону? І вам добре, і для природи.

10. Підтримуйте акції, спрямовані на захист водних ресурсів. 

Підписуйтесь на нашу сторінку у  Facebook та наш телеграм-канал, щоб оперативно отримувати важливі новини підприємства.    

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: