Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Актуальні питання діяльності РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал»



15 Листопада 2013 року

   Зважаючи на великий громадський інтерес та соціальну значущість, РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» висловлює свою позицію щодо запитань, які найчастіше цікавлять представників засобів масової інформації.

 

   Роз’яснення вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

 

   РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» як суб’єкт господарювання, що є природною монополією, є розпорядником публічної інформації відповідно до п. 4 ч.1 ст. 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації», тобто стосовно інформації щодо умов надання послуг та цін на них.  Згідно з ч. 3. ст. 13 Закону на розпорядників інформації, визначених у пунктах 2, 3, 4 частини першої та в частині другій цієї статті, вимоги цього Закону поширюються лише в частині оприлюднення та надання відповідної інформації за запитами.

   Отже, відповідно до зазначених вище норм Закону України «Про доступ до публічної інформації», РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», як розпорядник інформації, зобов’язаний надавати відповіді на інформаційні запити лише в частині інформації про умови надання та ціни на послуги з централізованого водопостачання і водовідведення.

   Умови надання послуг передбачають кількісні та якісні показники послуг, режим надання (безперервно чи за графіком), порядок доступу до послуг, тарифи та порядок розрахунків, права і обов’язки сторін тощо.

  

   Зазвичай запитувана журналістами інформація не відноситься до умов надання та ціни на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. Таким чином, РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» не зобов’язаний надавати таку інформацію в порядку вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

   Однак, зважаючи на великий громадський інтерес та соціальну значущість, РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» висловить свою позицію щодо запитань, які найчастіше цікавлять представників засобів масової інформації.

 

   25.10.2013 на сесії Рівненської обласної ради, за пропозицією голови обласної ради Кічатого Ю.С., створено робочу депутатську групу під головуванням депутата Василишина Р.Д. для вивчення фінансово-економічного стану підприємства та надання пропозицій стосовно рішення Рівненської обласної ради від 22.04.2011 № 276 "Про передачу РОВКП ВКГ "Рівнеоблводоканал" у власність територіальної громади міста Рівне". Таким чином, голова обласної ради порушує запитання: чи скасувати це рішення чи ні? Якщо скасовувати, то що робити далі з підприємством?

   Позиція міського голови м. Рівного Хомка В.Є. така, що збиткове підприємство міський бюджет «не потягне». Натомість голова Рівненської обласної ради Кічатий Ю.С. також стверджує, що обласний бюджет не може щорічно дотувати підприємство, збитки якого пов’язані з тарифною політикою, яку проводить Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, тому, як варіант виходу із ситуації, що склалася, можливо, необхідно приймати рішення про оренду чи концесію або інші форми державно-приватного партнерства.

   Збитковість РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» (як і інших водоканалів в обласних центрах України) пов’язана перш за все зростанням вартості електроенергії. Так з лютого 2012 року, коли відбулося останнє коригування тарифів, вартість електроенергії зросла з 1,0754 грн/кВт٭год. до 1,2389 грн/кВт٭год. (а це 15,2%).

   Водночас підприємство, завдяки грамотному впровадженню енергозберігаючих заходів, лише за 9 місяців 2013 року зекономило 1 850 тис. кВт٭год. електроенергії, що в грошовому  еквіваленті становить 1 800 000 грн з ПДВ.

   Однак в сучасних реаліях, на жаль, через темпи зростання вартості електроенергії фінансовий ефект від капіталовкладень в енергозберігаючі заходи менш відчутний.

   Порівнюючи ситуацію з іншими містами України, де енергетики постійно знеструмлюють обладнання на водопостачальних підприємствах, арештовують рахунки через Державну виконавчу службу, а водоканали сплачують спожиту електроенергію не в повному обсязі (наприклад, МКП «Хмельницькводоканал» оплачує лише близько 62% загальної вартості отриманих енергоносіїв), РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» з метою недопущення зриву цілодобового водопостачання та водовідведення, що призведе до збільшення аварійності та зносу мереж і, як наслідок, погіршення якості питної води, а також підвищення соціальної напруги, забезпечує щомісяця 100% розрахунків з спожиту електроенергію. При цьому, звичайно, відбувається недофінансування за іншими статтями витрат.

   Нині темпи зростання тарифів на водопостачання та водовідведення не встигають за подорожчанням енергоносіїв, які в структурі собівартості послуг складають значну частину (у РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» 31,21%).

   Станом на 01.10.2013 тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для населення у Західному реґіоні встановлені наступним чином:

 

Обласний центр

ВОДОПОСТАЧАННЯ

ВОДОВІДВЕДЕННЯ

Загальний

тариф,

грн з ПДВ/куб.м

Затверджені тарифи,

грн. з ПДВ/куб.м

Рівень відшкодування затвердженими тарифами фактичної собівартості

Режим

водопоста-

чання, год./добу

Затверджені тарифи,

грн. з ПДВ/куб.м

Рівень відшкодування затвердженими тарифами фактичної собівартості

  Чернівці

4,884

84,8%

24

2,016

66,5%

6,90

  Ужгород

4,20

66,3%

12

2,58

77,1%

6,78

  Львів

3,98

77,7%

18-24

1,74

81,5%

5,72

  Тернопіль

2,40

83,3%

24

3,08

89,1%

5,48

  Житомир

2,30

50,7%

24

3,04

69,6%

5,34

  Хмельницький

2,62

75,3%

24

2,34

73,3%

4,96

  Рівне

2,65

65,7%

24

2,28

72,2%

4,93

  Луцьк

2,52

73,9%

24

2,268

73,0%

4,788

  Івано-Франківськ

2,74

77,4%

24

1,79

89,9%

4,53

 

   На сьогодні заборгованість держави з різниці в тарифах для РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» складає 139,0 млн. грн! Якби діяли механізми відшкодування, тоді ні про яку збитковість не було б і мови.

   Станом на 01.11.2013 на підприємстві спискова чисельність складає 743 особи, за останні три місяці звільнилося 22 особи, що складає 2,96% (у т.ч. 4 особи у зв’язку з виходом на пенсію), окрім того за аналогічний період прийнято 30 осіб. Трудовий колектив є стабільним, кваліфікованим та забезпечує виконання виробничих завдань щодо цілодобового забезпечення рівнян та мешканців області якісною артезіанською водою.

   За очищення стічних вод на каналізаційних очисних спорудах ПАТ «Рівнеазот» підприємство станом на 01.11.2013 заборгувало останньому 12,7 млн грн з ПДВ, у т.ч. 2,8 млн грн – штрафні санкції за рішеннями судів.

   Станом на 01.11.2013 заборгованість населення за спожиті послуги водопостачання та водовідведення становить 13,6 млн з ПДВ.

   Для працівників РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» головним є наявність робочого місця, вчасна виплата заробітної плати, соціальний пакет (медичне страхування, оплата лікарняних, відпусток тощо). Якщо орендар, концесіонер або приватний партнер у рамках державно-приватного партнерства забезпечить ці вимоги, то працівники, звісно, сприймуть такі зміни.

   Але головним є те, щоб потенційний інвестор був дійсно інвестором: мав програму розвитку водопровідно-каналізаційного господарства, мав оборотні кошти, мав доступ до дешевих кредитних ресурсів, мав досвід на ринку водопровідно-каналізаційного господарства. До речі, ми маємо позитивні приклади такого партнерства і в Рівному, зокрема у сфері теплопостачання, поводження з відходами.

   Шляхи виходу зі скрутного становища, це перш за все економічно обґрунтовані тарифи, а не заполітизовані, автоматичне коригування тарифу у разі зміни ціни на електроенергію або при зміні розміру мінімальної заробітної плати; погашення споживачами заборгованості та поліпшення їх платіжної дисципліни; це доступ до дешевих кредитних ресурсів; визначення механізму відшкодування різниці в тарифах тощо.

   Щоб підприємство не отримувало мільйонних збитків – тариф повинен бути економічно обґрунтованим, а для розвитку підприємства та зменшення витрат передбачити інвестиційну складову.

   Внаслідок тривалої експлуатації на сьогодні протяжність зношених і аварійних водопровідних мереж становить понад 113,7 км із 622,6 км, що перебувають на балансі й обслуговуванні підприємства РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» (а це 18%). Тому на них частіше виникають пошкодження та аварії, що у свою чергу певною мірою впливає на якість водопостачання деяких абонентів, зростають втрати питної води, технологічні витрати на промивання та дезінфекцію мереж після ліквідації пошкоджень.

   З метою поліпшення якості водопостачання та забезпечення необхідних тискових режимів проводиться заміна зношених металевих трубопроводів на сучасні з полімерних матеріалів, постійно здійснюється заміна запірної арматури на водопровідних мережах відповідно до розроблених і затверджених планів та програм. Для модернізації всіх аварійних мереж необхідні значні капіталовкладення.

   Виконати реконструкцію водопроводів виключно за рахунок власних коштів підприємства неможливо, з огляду на скрутний фінансовий стан підприємства, спричинений збитковістю чинних тарифів на послуги водопостачання та водовідведення та відсутністю механізму відшкодування різниці в тарифах з боку держави.

   Підприємство працює в умовах хронічної нестачі фінансових ресурсів, що заважає здійснювати капітальні інвестиції.

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: