Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Контрольна пломба: як захистити гаманець?



30 Липня 2012 року

   Щосереди на засіданнях комісії з досудового врегулювання РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» розглядаються питання нарахування штрафних санкцій за несанкціоноване втручання споживачів підприємства в роботу квартирних/будинкових засобів обліку, зокрема за самовільне знімання споживачами контрольних пломб, встановлених на водолічильниках.
   Зазвичай відбувається так: споживач через необізнаність або ж з інших відомих йому причин самостійно знімає пломбу, демонтує водолічильник для проведення його періодичної повірки. Однак такі дії є порушенням чинного законодавства та тягнуть за собою накладення чималих штрафів.
   З метою інформування споживачів та убезпечення їх від можливих штрафних санкцій, надаємо роз’яснення з цього приводу. Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України (затвердженими  наказом Міністерства питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 за № 190) визначено обов’язок споживача:

   5.13. Споживач забезпечує захист приміщень, де розташовані вузли обліку, від ґрунтових, талих і дощових вод та інших шкідливих впливів, утримує зазначені приміщення в належному стані; не допускає доступу сторонніх осіб і забезпечує доступ представників виробника за службовими посвідченнями до засобів обліку, водопровідних пристроїв та обладнання.

   5.17. У разі порушення цілісності пломб на засобах обліку, а також на їх з'єднувальних частинах, накладених представником виробника, виявлення фактів штучного впливу на роботу засобів обліку виробник має право вимагати від споживача проведення позачергової їх повірки до закінчення встановленого для них міжповірочного інтервалу з метою контролю правильності їх показів.
   У таких випадках позачергова повірка засобів обліку виконується за рахунок споживача.

   5.18. Споживач відповідає за цілісність та збереження засобів обліку, пломб і деталей пломбування, встановлених представниками територіальних органів Держспоживстандарту та виробником в місцях з'єднань засобів обліку, запірної арматури, манометра та іншого обладнання вузла обліку незалежно від місця його розташування.
   Знімати засоби обліку, здійснювати будь-які заміни їх частин або зміни положення на водомірному вузлі, де їх встановлено, знімати пломби, накладені органами Держспоживстандарту або виробником, має право лише виробник або споживач за дозволом виробника.
   У разі самовільних дій споживач сплачує витрату води згідно з пунктами 3.3, 3.4 цих Правил, а саме: У разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу. Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить один місяць.

  

Шановні споживачі!
Недаремно кажуть: поінформований – значить, захищений!
Запам’ятайте: самостійно знімати пломбу заборонено!
Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: