Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

НЕПРИЄМНІ СЮРПРИЗИ ДЛЯ БОРЖНИКІВ РОВКП ВКГ «РІВНЕОБЛВОДОКАНАЛ»



18 Лютого 2015 року

   Як РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» працюватиме з боржниками у 2015 році та чим заплановані заходи із стягнення проблемної заборгованості будуть відрізнятися від аналогічних у попередні періоди, розповів начальник сектору боргових зобов’язань підприємства Сергій Кліщ.

   За словами п. Сергія особливістю роботи з дебіторською заборгованістю у 2015 році стане те, що заходи будуть системними, аналітичними, чітко структуризованими, і головне будуть проводитись з усіма без виключення категоріями боржників. В тому числі тими, яким до недавнього часу вдавалося уникати уваги з боку уповноважених служб Рівнеоблводоканалу. Сектор боргових зобов’язань, зокрема, займатиметься особами, які за тривалий час створили борги на тисячу і більше гривень.

   На першому етапі з усіма легковажними споживачами проводитимуться переговори, буде запропоновано укласти договори реструктуризації. Якщо боржник іде на контакт, то навіть за наявності у нього фінансових труднощів  завжди знайдуться прийнятні для обох сторін варіанти виходу зі становища. Багато споживачів мали нагоду в цьому переконатись.

   Що ж до тих, хто ставить себе вище над законами суспільства та елементарними нормами моралі, в першу чергу будуть вживатися заходи судового стягнення. У сфері комунальних послуг, в тому числі водопостачання і водовідведення, отримання судового рішення відбувається за спрощеною процедурою – у формі видачі судового наказу про стягнення боргу. Це порівняно простий і швидкий процес. А тому основну увагу сектор боргових зобов’язань буде приділяти саме забезпеченню реального виконання судових рішень шляхом звернення стягнення на майно боржників у тісній співпраці з державною виконавчою службою.

   Відповідно до ст.ст. 52, 55 Закону України «Про виконавче провадження» звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні та примусовій реалізації; державний виконавець накладає арешт на майно, зокрема, шляхом винесення постанови про арешт усього майна боржника в межах суми стягнення та оголошення заборони на його відчуження.

   Інформація про арешт майна вноситься державним виконавцем в обов’язковому порядку до Державного реєстру обтяжень рухомого майна (ДРОРМ) як публічне обтяження, а також на підставі заяви державного виконавця або стягувача до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

  На практиці наявність арешту, накладеного державним виконавцем, має наслідком неможливість укладати нотаріально засвідчені договори щодо відчуження майна та неможливість відчужити будь-яке майно, яке підлягає державній реєстрації (нерухомість, транспортні засоби тощо). Також це на все наступне життя створить боржнику незручності у вигляді практично стовідсоткової неможливості отримати банківський кредит, оскільки навіть після погашення боргу інформація про нечинне публічне обтяження продовжує зберігатись у ДРОРМ. Банки, перевіривши підставу накладення публічного обтяження, навряд чи видадуть кредит особі, яка допустила заборгованість саме за комунальні послуги, адже належна оплата останніх вважається одним з основних показників порядності та відповідальності людини. Тобто, особа, яка має заборгованість перед підприємством за водопостачання та водовідведення, маючи намір придбати товар в кредит або взяти в розстрочку, будь-то техніка, меблі, автомобіль,квартира,тощо, не матиме такої можливості.

   Пан Кліщ твердо обіцяє, що в цьому році не вдасться уникнути юридичної відповідальності і особам, які через застарілі облікові дані абонентної бази РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» впродовж тривалого часу уникали виконання своїх обов’язків, ховаючись за померлими громадянами, попередніми власниками житла, неправильно зазначеними іменами, або в інший спосіб вводили підприємство в оману.

  Відповідно до Законів України «Про житлово-комунальні послуги» і «Про питну воду та питне водопостачання» договір про надання послуг з централізованого постачання холодної води та водовідведення укладається між виконавцем послуг та власником житла, і саме власник відповідальний за належне оформлення договірних відносин та оплату послуг. Правила користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27 червня 2008р. № 190 (далі – Правила №190) встановлюють, що у разі передачі об'єкта централізованого водопостачання та водовідведення новому власнику новий власник зобов’язаний у семиденний термін після прийняття об'єкта письмово повідомити виконавця послуг, тобто РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», про прийняття на себе зобов'язань щодо водокористування та водовідведення і щодо оформлення договору.

   Починаючи з грудня 2014 року з набуттям чинності змін до Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» інформація про зареєстровані  права та їх обтяження, що міститься у Державному реєстрі прав, є відкритою та загальнодоступною. Згідно з Порядком надання фізичним та юридичним особам інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 року №722, може бути отримана інформація про власників (співвласників) квартир з визначенням часток та моменту виникнення права власності. РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» буде ретельно перевіряти офіційну інформацію щодо житлових об’єктів та їх власників по особових рахунках, за якими обліковується довготермінова заборгованість.

  Сергій Кліщ зазначив, що матеріальна відповідальність «анонімних» власників буде більш, ніж значною, а РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» буде системно вдаватись до подібних заходів. Самовільне водокористування без договору відповідно до Правил № 190 вважається безобліковим та є підставою для нарахування плати за безоблікове водокористування у порядку, визначеному цими Правилами. З розрахунку на 30 днів безоблікового водокористування у об’єктах житлового фонду розмір плати станом на сьогодні, складає 10 591,66 грн. Не важко підрахувати, якою може бути сума, якщо новий власник житла умисно протягом кількох років ухилявся від обліку та укладення договору з Водоканалом. Варто додати, що Закон України "Про виконавче провадження" передбачає, що у разі, коли сума, яка підлягає стягненню за виконавчим провадженням, перевищує десять розмірів мінімальної заробітної плати (на даний час 12 180 грн.), допускається звернення стягнення на єдине житло боржника (квартиру, будинок). Ймовірність втрати житла при тривалому безобліковому водокористуванні в результаті правових заходів щодо боржника буде достатньо високою. Посилання на тривалу відсутність, проживання за іншою адресою тощо братися до уваги не буде, оскільки відповідно до п. 29 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21 липня 2005 року № 630, споживач має право на несплату вартості послуг за період тимчасової  відсутності споживача  і  членів  його  сім'ї  лише у  разі відключення виконавцем холодної та  гарячої  води  і  опломбування  запірних  вентилів  у квартирі  (будинку  садибного  типу).

   Насамкінець РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» дякує усім ретельним споживачам, яких є більшість, і зазначає, що саме завдяки добросовісності та відповідальній життєвій позиції цих людей підприємство спроможне працювати, а у наших оселях панує затишок і завжди є якісна питна вода.

Сектор зовнішніх зв’язків

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: