Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Рівнеоблводоканал дбає про поліпшення якості не лише питної, а й стічної води



10 Січня 2011 року

   З кожним роком проблема очищення стічних вод стає усе більш актуальною не лише для нашої держави, а практично і для всіх країн світу.
   Скидання неочищених стічних вод у водойми може спричинити їх забруднення, що у свою чергу зумовлює каламутність води, утворення специфічного запаху, кольору, унаслідок чого вода у водоймі може загнивати, викликати загибель водоростей, риби та інших живих організмів.
   Неочищені побутові стоки містять значну кількість збудників інфекційних захворювань і яєць гельмінтів, що небезпечно в епідемічному відношенні. Тому стічні води перед спуском у відкриті водойми необхідно очищати й знезаражувати.

   Каналізаційні очисні споруди
 
   Система водовідведення м. Рівне включає комплекс споруд, який забезпечує збір, транспортування та очищення стічної води (побутові, промислові стоки, дощові). За допомогою двох напірних трубопроводів діаметрами 800 мм кожен РОВКП ВКГ “Рівнеоблводоканал» перекачує стічні води в кількості
70 тис. куб. м. за добу на очисні споруди ВАТ «Рівнеазот», що забезпечує очищення лише 2/3 стічних вод міста.
   На каналізаційних очисних спорудах РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» (КОС), розташованих на
вул. Будівельників, потужністю 25 тис. куб. м на добу стічні води проходять повну механічну та біологічну очистку. Фактично ці очисні споруди обслуговують третину потреб міста.
   Власні КОС побудовані й експлуатуються з 1964 року. Проектна потужність їх на той час становила
19,0 тис. куб. м. за добу. У 1972 році була проведена їх часткова реконструкція для збільшення потужності до 25,0 тис. куб. м. на добу.
   Нині на ефективність роботи очисних споруд впливає фізична зношеність споруд, обладнання, трубопроводів. Аераційна система аеротенків, яка є основою біологічного процесу очистки стічних вод, майже повністю вийшла з ладу, трубопроводи мають пориви, повітря розподіляється нерівномірно по об’єму аеротенка, насичення стічних вод киснем неефективне, через що нераціонально витрачається електроенергія на роботу повітродувок. Повітродувки та станції управління ними фізично та морально застарілі. Пориви трубопроводів, низька концентрація розчиненого кисню, недостатня інтенсивність перемішування мулової суміші, застійні зони – усе це призводить до залягання та загнивання активного мулу в аеротенках. У зв’язку з цим уся система аерації та обладнання потребує заміни.
   З огляду на зазначене вище, прийнято рішення про придбання обладнання, арматури і матеріалів для заміни таких, що використали свої технічні можливості на аераційній системі КОС м. Рівне з метою збільшення кількості кисню шляхом монтажу нової аераційної системи.
   Для цього з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 98 тис. грн. на придбання комплекту обладнання для реконструкції системи аерації одного аеротенка (заміна всієї системи аерації потребує фінансування в розмірі 490 тис. грн.). В одному із аеротенків встановлено аераційну систему із аераторів АСТ модифікації типу АКВА-ЛАЙН-М діаметром 108 мм.
   Монтажні роботи зі встановлення системи аерації одного аеротенка виконано власними силами
РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал».

   Технологія очищення
 
   Стан проблеми захисту водойм від забруднень, багато в чому визначається ефективністю систем біологічної очистки, які належать до сфери біотехнологій нашої країни.
   Визначальним в наш час є метод біологічного очищення стічних вод. Найпоширенішими спорудами, де відбувається цей процес, є аеротенки, робота який ґрунтується на використанні активного мулу.
   Сьогодні вже ніхто не сперечається про переваги аеротенків для очищення стічних вод, адже біологічне очищення за допомогою живих мікроорганізмів абсолютно нетоксичний процес, який дозволяє зберігати аеротенк та інші складові каналізаційної системи у хорошому робочому стані, усуває неприємні та гнильні запахи і запобігає обростанню жиром каналізаційних дренажних труб.
   На сьогодні, метод очистки стічних вод активним мулом є найбільш універсальним і широко застосовується усіма підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства України.
 
   Природоохоронний ефект
 
   Таким чином, вдосконалення конструкцій системи аерації в одному з аеротенків дозволить підвищити ефективність методу біологічної очистки стічних вод та її інтенсифікації. Можна сміливо говорити про регіональне значення вжитих заходів за ступенем масштабності екологічного впливу – поліпшено якість очистки стічних вод та забезпечено надійну роботу аеротенка.
   Заміну трубопроводів аераційної системи можна вважати природоохоронним заходом, спрямованим на охорону водних ресурсів за рахунок поліпшення роботи споруд очищення стічних вод міста, а також зменшення ймовірності виникнення аварій, що можуть призвести до забруднення навколишнього природного середовища неочищеними стічними водами.

   Відеоматеріал за цією тематикою пропонуємо переглянути тут
Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: