Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Щоб ніхто не провалився: у «Рівнеоблводоканалі» розповіли, куди звертатися, якщо вкрали кришку люка



7 Квітня 2019 року

Фото постановочне

 Останніми роками на вулицях обласного центру, зокрема в зелених та пішохідних зонах, замість уже звичних чавунних кришок на люках каналізаційно-водопровідних мереж, з’явилися шестигранні  залізобетонні конструкції. Серед комунальників їх називають коротко – «таблетки». Сказати, що вони поступово витісняють вже звичні кришки було б перебільшенням. Однак у «Рівнеоблводоканалі» не приховують, кількість чавунних кришок люків у місті таки поступово зменшується і не за горами той час, коли вони взагалі зникнуть з міських вулиць.

Чавунні кришки люків у Рівному почали встановлювати ще за часів Польщі – у 30-х роках минулого століття. Тоді, коли прокладали перші інженерні мережі. Варто зазначити, що поляки до цього питання підходили не лише із точки зору практичності. Тому навіть ті старі кришки, яким вже майже 90 років, більше нагадують витвори мистецтва: якість матеріалу, фірмові клейма тощо. Їх і досі можна побачити на деяких старих центральних вулицях міста. А ще – біля входу в адмінбудівлю «Рівнеоблводоканалу», де облаштована імпровізована виставка із люками, трубами та гідрантами тих часів.

— Колись таких люків у нас в місті було багато. Вони і досі стояли б, якби свого часу їх не познімали злодії, які потім за кілька гривень здавали їх як брухт у пункти прийому вторинної сировини, — розповідає начальник служби каналізаційного господарства Андрій Чегодаєв. — У Рівному було два пікових періоди крадіжок — наприкінці 90-х та на початку 2000-х. Тоді, пам’ятаю, за одну ніч могли зняти до двох десятків кришок люків, тим самим наражаючи на небезпеку як водіїв, так і пішоходів.

На території обласного центру є понад 40 тисяч люків усіх форм власності: приватних, відомчих, водоканалу тощо. І це лише ті, що встановлені  на водопровідно-каналізаційних мережах. А додайте до цього люки на колодязях зв’язку, газу, тепломережах. Біля кожного з них працівника поліції чи комунальника не поставиш. Та й перевірити за день, де кришка ще є, а де її вже зняли, просто фізично не можливо. Тому з мисливцями на чавун працівники водоканалу намагалися боротися по-своєму — спробували ставити на кришки люків засувки. Однак вже згодом стане зрозуміло, що такі заходи себе не виправдають. Сталь, з якої ці засувки виготовлені, під дією випаровувань, швидко іржавіла та перегнивала.

               

Ще один спосіб боротьби зі злодіями частково дав свій ефект, проте виявився затратним. На водопровідно-каналізаційних люках почали ставити клеймо «Рівнеоблводоканалу». У такий спосіб марковані люки, які крадії зняли і здали у пункти заготівлі вторинної сировини, можна було упізнати серед решти і повернути власнику. І такі випадки були, щоправда, не дуже часто.

А ще «Рівнеоблводоканал» почав ставити на колодязі, з яких познімали чавунні кришки люків, залізобетонні конструкції – «таблетки». Щоправда, згідно з існуючими стандартами, лише там, де немає транспортного навантаження.

— З 2004-го по 2012 роки лише на наших каналізаційних мережах було встановлено близько двох тисяч таких «таблеток», — продовжує пан Чегодаєв (на фото). — Вони мають вигляд шестигранників із металевим обрамленням. Це був вимушений захід, але тоді він себе добре зарекомендував. Ставили там і полімерні з композитних матеріалів. Хоча в глобальному плані проблему це не вирішувало. За існуючими правилами, такі конструкції можуть бути лише на колодязях, що розміщені в межах зелених та пішохідних зон. Але я переконаний, що з часом з’явиться матеріал, люки з якого підходитимуть на всі види колодязів. Він буде довговічний, а головне – не цікавий  заготівельників металу.

Ситуація змінилася лише після того, як правоохоронці стали більш прискіпливо контролювати пункти прийму металу. Та й самих чавунних люків у місті стало значно менше. Одні вкрали, інші — від часу зносилися і поламалися, оскільки метал із якого вони виготовлені, не такий якісний, як використовувався за часів Польщі. Ті ж, що залишилися — здебільшого у людних місцях, там, де непомітно їх не знімеш.

Сьогодні, за словами пана Чегодаєва, випадки крадіжок кришок люків поодинокі. Щорічно працівники підприємства ремонтують та міняють близько 150 кришок на своїх водопровідно-каналізаційних мережах. Втім, навіть незважаючи на це, просять рівнян, які побачили десь у місті, що немає кришки люку, одразу повідомляти за цілодобовими номерами телефону диспетчерської служби - 26-74-44 або 050-375-40-70. Якщо ці мережі на балансі «Рівнеоблводоканалу», аварійна бригада зможе більш оперативно зреагувати і закрити колодязь. В інших випадках – аварійно-небезпечне місце загородять, а інформацію про відкритий люк передадуть його балансоутримувачу.

До слова, в європейських країнах проблем із крадіжками кришок люків взагалі не існує. Хоча вони теж виготовлені із чавуну. До того ж значно кращої якості. Проте знімати їх там ніхто не думає, оскільки люди там думають про безпеку інших. Та й здати їх просто буде нікуди – ніхто не прийме через дуже високі штрафи. 

Нагадаємо, що з 1 травня вступить в силу Закон України «Про житлово-комунальні послуги». Окрім розширення прав споживачів Закон передбачає і нові обов'язки та більш жорстку відповідальність за комунальні борги.

 

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: