Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Стали відомі причини масової загибелі риби в річці Устя



1 Серпня 2019 року

Лабораторні дослідження проб води та відібрані зразки загиблої риби показали, що причиною мору стала недостатня кількість кисню. В Державній екологічній інспекції Поліського округу кажуть, що подібна ситуація є досить розповсюдженою влітку. Особливо в період цвітіння синьо-зелених водоростей. Тому такі випадки періодично трапляються у тих чи інших водоймах. Особливо там, де незначна течія, або взагалі застояна вода.

— Ми відібрали проби води з річки Устя в двох місцях, – розповів кореспонденту «Західного аргументу» перший заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Федоренко. – Зокрема, в районі мосту на ділянці траси Київ-Чоп, та в районі мосту на ділянці траси Рівне-Здолбунів. В обох випадках було виявлено перевищення вмісту амонію та нітратів у кілька разів. А також занижений рівень кисню у воді.

За словами пана Федоренка, такі хімічні показники могло спричинити лише цвітіння синьо-зелених водоростей у воді, а також процеси їх гниття. Інші версії, які озвучувалися раніше місцевими мешканцями, зокрема наслідки від браконьєрської діяльності, зливання отрутохімікатів після обробки городів та несанкціоновані скиди з квасилівських очисних «Рівнеоблводоканалу» еколог заперечує.

Електролов не міг би спричинити таку масову загибель риби, – продовжує Сергій Федоренко. — Власне, я виключаю і несанкціоновані скиди та зливання отрутохімікатів, оскільки у відібраних зразках води не було хімічних інгредієнтів, які зазвичай присутні у таких випадках. Тож єдина причина, що призвела до таких наслідків – цвітіння і гниття водоростей, під час якого у воді різко знижується вміст кисню і риба задихається.

У Державній екологічній інспекції Поліського округу кажуть, що це вже другий подібний випадок мору риби на Рівненщині від початку року. Попередній був зафіксований близько місяця тому в Зарічненському районі. Дохлу рибу виявили місцеві мешканці в річці Стохід на ділянці, де вона впадає у річку Прип’ять. Тоді, кажуть екологи, мор теж стався через брак кисню у воді. Щоправда на території суміжної із нами Волинської області. А на Рівненщину дохлу рибу занесло течією.

Нагадаємо, нещодавно біля берегів річки Устя на ділянці поблизу траси Київ-Чоп поспливала риба. 

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: