Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Щоб не переплачувати за комуналку та не простоювати у чергах: «Рівнеоблводоканал» радить своїм споживачам поквапитися з укладанням договорів



13 Вересня 2019 року

Підтоплення підвалів багатоповерхівок — явище для Рівного, на жаль, не поодиноке. Час від часу мешканці таких проблемних  будинків звертаються зі скаргами на гарячу лінію «Рівнеоблводоканалу». Згодом з’ясовується, що вирішення цих проблем не в компетенції підприємства, оскільки воно відповідає лише за безперебійну подачу води до будинку. А за стан внутрішньобудинкових мереж відповідають власники — ОСББ, ЖКП чи обслуговуючі компанії. Саме вони і збирають гроші на ці потреби з мешканців багатоповерхівок. Щоправда, роблять це за принципом «загального казанка», тож  проконтролювати їх використання зараз дуже складно. Однак вже з травня наступного року ситуація може змінитися в позитивний бік. Аби цей процес  був максимально комфортним, на обласному водопостачальному підприємстві радять мешканцям багатоквартирних житлових будинків вже зараз зробити певні кроки.

З травня цього року набув чинності новий закон «Про житлово-комунальні послуги». Серед ряду малоприємних для споживачів нововведень, таких як пеня за протерміновані комунальні платежі або відключення боржників від послуг, є й позитивні положення. Зокрема, право для мешканців багатоквартирних житлових будинків самостійно обирати того, хто буде надавати їм ті чи інші комунальні послуги, а також обслуговувати їхні внутрішньобудинкові мережі.

Законом передбачено три моделі співпраці із надавачами комунальних послуг. Кожна з них має певні переваги, тож споживачі мають самостійно визначитися, який із запропонованих варіантів підходить їм більше. Розглянемо кожен із них.

Індивідуальний договір — передбачає укладання угоди на послуги водопостачання та водовідведення із кожним споживачем окремо. Іншими словами, все залишиться як зараз, от тільки в договорі буде передбачена символічна щомісячна абонентська плата на повірку лічильників. Таким чином, коли настане термін (раз у чотири роки), працівники підприємства самі прийдуть і проведуть усю необхідну роботу. Нині ж, за вчасну повірку лічильників відповідає споживач. Він же і оплачує ці послуги. Окрім того, в індивідуальному договорі буде прописано — хто відповідає за внутрішньобудинкові мережі. А буде це «Рівнеоблводоканал» чи приватна фірма, рівняни визначатимуться самі на загальних зборах мешканців будинку. Маючи на руках індивідуальний договір, споживач чітко бачитиме,на що витрачаються сплачені ним кошти. У тому числі буде видно, скільки грошей іде на заміну, ремонт і утримання «внутрянки».

Колективний договір передбачає подачу «Рівнеоблводоканалом» води лише до будинку. Далі ж її розподілом, утриманням внутрішньобудинкових мереж та повіркою лічильників займатиметься ОСББ. Воно ж і збиратиме кошти з мешканців будинку на ці потреби.

Є ще й третя модель. Вона передбачає право певної особи укладати договір із надавачем послуг в інтересах усіх мешканців будинку. Саме ця особа збиратиме абонплату, проводитиме розрахунки і відповідатиме за утримання внутрішніх мереж будинку та вчасну повірку лічильників.

У «Рівнеоблводоканалі» кажуть, що їм не принципово, яку саме модель співпраці оберуть мешканці багатоповерхових житлових будинків. Це виключно їхнє бажання. Однак радять не затягувати з укладанням договорів, щоб потім не робити це в авральному порядку.

— Законом передбачено, що договори із надавачами послуг мають бути укладені до травня наступного року, — пояснює заступник директора з комерційних питань «Рівнеоблводоканалу» Микола Ткачук. — До цього часу мешканці багатоквартирних будинків мають провести загальні збори і визначитися із моделлю співпраці, яка їм більше підходить. Нібито часу ще є достатньо. Однак з огляду на те, що в місті у нас більше 90 тисяч абонентів, рівнянам варто поквапитися із укладанням договорів. Оскільки всіх одночасно ми просто фізично не зможемо обслужити. Відтак, можуть бути черги, а відповідно – зайві незручності для наших споживачів.

За словами пана Ткачука, ті ж рівняни, які не визначаться в установлені законом терміни із моделлю, яка їм більше підходить, автоматично стануть «індивідуальними споживачами». Однак від укладання договорів їх це не звільняє.

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: