Степана Бандери, 2 33028 Рiвне
РОВКП ВКГ Рівнеоблводоканал +380362400200 +380362266655 +380362267444 0 800-219-218 0 800-219-218 +380985419703 +380734872177 info@vodarivne.com
Рівненське обласне виробниче<br>комунальне підприємство<br>водопровідно-каналізаційного господарства
Рівненське обласне виробниче
комунальне підприємство
водопровідно-каналізаційного господарства
“Рівнеоблводоканал”
Про підприємство

Оновлена техніка та автопарк «Рівнеоблводоканалу» надихнули голову ОДА



3 Березня 2020 року

«Рівнеоблводоканал» — одне з небагатьох обласних комунальних підприємств, яке не є збитковим. Більше того, маючи обмежені тарифами фінансові можливості, водоканал останні кілька років не лише сплачує прибуток до обласного бюджету, а й систематично оновлює свою матеріально-технічну базу. При цьому деяке устаткування є навіть унікальним для решти подібних підприємств. Саме тому «Рівнеоблводоканал» в останні кілька років перетворився на потужну базу з наочними прикладами, а головне – досвідом, який приїжджають переймати до нас не лише керівники водоканалів України, а й навіть Білорусі.

Як виявилося, подивитися на підприємстві справді є на що не лише для вузькопрофільних керівників. Переконалися у цьому і голови Рівненської обласної ради та адміністрації, які відвідали презентацію нової техніки та автопарку на «Рівнеоблводоканалі».

Минулого року в рамках інвестиційної програми, а також частково за власні гроші та за допомогою лізингової програми від АБ «Укргазбанк» керівництво підприємства закупило два нових спецавтомобілі марки Ford. Перший використовують працівники служби головного метролога для оперативного контролю за роботою електронасосного обладнання.

А другий обслуговує працівників диспетчерської служби «Рівнеоблводоканалу», які працюють цілодобово. Вони не приховують, що завдяки цьому транспорту тепер можуть значно оперативніше реагувати усувати пошкодження на водопровідно-каналізаційних мережах. А також швидше проводити переключення абонентів у випадку пошкоджень. Але і це не головне…

Наприкінці 2019-го «Рівнеоблводоканал» закупив, а вже у січні цього року отримав нове обладнання, яке дозволяє проводити стикове зварювання поліетиленових труб діаметром від 50 до 630 міліметрів. Підприємство зможе не лише використовувати його для власних потреб, а й надавати послуги місцевим забудовникам по прокладанню трубопроводів і каналізаційних мереж. Тим самим пришвидшити окупність техніки.

— Не секрет, що більшість водопровідно-каналізаційних мереж обласного центру прокладали ще за радянських часів, — говорить директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш (на фото). — Переважна більшість із них – це сталеві труби, які мають обмежений термін експлуатації — всього 30 — 40 років. Тобто вже по кілька разів відпрацювали свій ресурс. Вже сьогодні в Рівному кількість повністю зношених водопровідних мереж складає 20%. По водовідведенню ж цей показник вдвічі більший. Звідси і часті пориви. Нашим працівникам щодня доводиться виконувати ремонтні роботи. В цілому ж ми вже давно відмовилися від використання сталевих труб. Якщо проводимо заміну мереж, то винятково на поліетиленові труби, які мають значно більший термін експлуатації — 50-70 років.  І саме це обладнання дозволяє виконати роботи зі зварювання таких труб швидко, якісно і головне — надійно.

Зрозуміла річ, одразу замінити усі мережі на поліетиленові – фінансово нереально. Тож досить часто доводиться ремонтувати старі сталеві труби. Саме для таких робіт підприємство придбало новий італійський генератор для зварювального апарату. Завдяки йому зварювальні роботи на металевих мережах водопостачання та водовідведення можна проводити без підключення до стаціонарних мереж електроживлення. Він ідеальний для виконання робіт поза межами населених пунктів. Наприклад, у польовій чи болотистій місцевості.

Сьогодні ж найбільшою гордістю підприємства є установка направленого буріння УНБ-40, яку закупили в 2017 році за кошти обласного бюджету. Вона є унікальною, оскільки жоден водоканал України такої досі немає. У нас же вона за два роки експлуатації, попри її суттєву вартість – мільйон гривень, вже встигла окупитися. Насамперед за рахунок того, що підприємство почало значно менше витрачати власних коштів на відновлення благоустрою після проведених робіт, на паливо-мастильні матеріали.

Після побаченого голова Рівненської  обласної державної адміністрації Віталій Коваль не стримував емоцій:

— Я переконаний, що для досягнення таких результатів дуже важливо, аби керівник був на своєму місці. Лише у такому випадку комунальне підприємство буде не збитковим і навіть приноситиме прибуток. Скажу відверто, те, що ми сьогодні побачили на «Рівнеоблводоканалі», зокрема модернізацію техніки та автопарку — мене особисто надихає. Одразу видно, що керівник водоканалу не чекає, що хтось дасть, а сам шукає можливості оновити підприємство. Навіть із допомогою державного банку. Головне, що технікою вже можна користуватися, а оплатити її вартість — впродовж року. Це правильний управлінський крок і облдержадміністрація закликає усіх керівників комунальних підприємств насамперед думати про господарську діяльність, — підсумував пан Коваль.

Більше фото - в галереї. 

Надiслати

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: